DEFNE KAYSERİLİOĞLU

Anasayfa Tedmed Network DEFNE KAYSERİLİOĞLU

DEFNE KAYSERİLİOĞLU

2013 MEZUNU

Konsept Tasarımcı

Grafik Tasarımcı

1_ Öncelikle bize TED İstanbul'dan sonraki eğitim hayatından bahseder misin? İkinci olarak şimdi neler yaptığından.

TED İstanbul'dan mezun olduktan sonra Sabancı Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı bölümünü bitirdim. Okurken aslında grafik tasarımı ve illüstrasyonu çok sevdiğimi ve bu iş üzerinden para kazanmak istediğimi düşünsem de, üniversite yılımın üçüncü yılında aldığım animasyon dersi sayesinde animasyon endüstrisinin beni daha çok heyecanlandırdığını ve aslında mesleğimin bu olmasını istediğime karar verdim. Mezun olmama 1 sene kalmış olmasına rağmen masterımı yapmak için çalışmalar ve araştırmalarıma başladım. O zamanki animasyon hocamın yardımları ve yol göstermesi sayesinde Vancouver Kanada'da bulduğum "Vancouver Film School" un Animasyon ve Konsept Tasarım Bölümüne başvurduktan 2 hafta sonra kabulüm geldi. Haziran 2017 de üniversiteden mezun olup ekim 2017 de Vancouver'a yerleştim. Okulumu bitirdikten sonra British Columbia İnstitute of Technology de Grafik Tasarım üzerine mastera devam etmeye karar verdim. Kuzey amerikadaki tasarım kuralları ve sanat algısını daha iyi anlayıp kavramanın iş hayatında bana  çok yardım edebileceğini düşündüm. Okulumun son ayına girmiş bulunmaktayım ve mezun olup endüstriye girip, hayalimdeki işi yapabilmek için uğraşmaktayım.  

2_Çoğumuz okul yıllarında resim ve müzik derslerine girdik. O zamanlar çocuklara özgü bildiğimiz aktiviteler yetişkin zamanlarımızda kurtarıcımız olacakmış meğer. Kendin için benzer şeyler söyleyebilir misin?

Aldığım müzik dersleri sayesinde ne kadar istesem de enstrüman çalabilmek için çok zaman harcamam, kendimi çok zorlamam, ekstradan dersler alıp kendimi bir şekilde desteklemem gerektiğini fark ettim. Yeteneğim kesinlikle müziğe karşı değildi. Yeteneği olan arkadaşlarıma kıyasla çok uğraşıyordum ve aynı miktar da yol kat edemiyordum. Resim derslerinde sürekli yarışmalara resimlerimin gönderilmesi, resim hocalarımın sürekli beni teşvik etmesi, boş zamanlarımda sürekli resim çiziyor olmam kesinlikle mesleğimi seçmemde çok büyük rol oynadı. Resim hocalarım benimle bu kadar ilgilendikleri, her ne kadar arada bir doğru çizgiyi çizerken zorlanmış olsam dahi hiçbir zaman pes etmeme izin vermedikleri için gerçekten hocalarıma teşekkürü borç bilirim.

3_Instagram, Pinterest, Tumblr gibi bir çok platformda yazılı metinlerden çok görsellik ön planda. Ayrıca, gündelik olarak çok fazla görsele maruz kalıyoruz. Bunun kişileri ve toplumları iyi/kötü olarak etkilediğini düşünüyor musun?

Gelişen teknoloji sayesinde kolaylaşan işler, bir yandan da insanların daha da tembelleşmesine zemin hazırlamış oldu. Öyle olunca uzun uzun yazılar, paragraflar okumak bir çoğumuzu çok zorlamaya başladı. Çizilen resimler, yapılan görseller de anlatılmak istenen konuyu çok daha rahat bir şekilde anlatmaya yardımcı oldu. Bir fotoğraf ya da görsel; bir yazıdan çok daha etkili ve güçlü olabilme yetkisine sahip çok daha hızlı bir şekilde anlatılmak istenen konuyu daha hızlı anlattığı için, çok farklı yerleri tetikleyip düşünmeye ve hissetmeye daha hızlı yönlendiriyor. İnsanların 5 saniye içinde kendilerinden bir parça bulmalarına da yardımcı oluyor. Çok fazla görsel kirlilik de var tabiki ama sağlam bir filtreyle bence bir insanı pozitif etkilemek, görmeden duymadan şekiller ve renklerle bağ kurabilmek çok özel bir şey. 

4_ Çizimlerin konusunda kendini teknik olarak nasıl geliştiriyorsun? Özgün olmak için gerekli şeyler nedir?

 Sürekli olarak sanatçı arkadaşlarıma "sen olsan nasıl çizerdin" sorularını sorup çizim yaparken onları izliyorum. Youtube da digital çizim videoları izliyorum. Elim alışsın diye var olan bir fotoğrafın üstünden geçip kendi stilimde karikatürize ediyorum. Kendim için yapıyorum tabiki bunu. Bir çok insanın portfolyolarını izleyip onları kaydediyorum. Her sanatçının kendine özgü bir çizgisi, renk kullanımı, gölgelendirmesi ya da dokusu var. Birazcık beğendiklerimden kolaj yapıp kendimi besliyorum, bi yandan kendi yaşantım ya yaşadıklarımı stilim'in içine katıyorum, bir yandan sürekli olarak gözlem yapıp "bu renk bu renkle çok yakışır" hemen fotoğrafını çekip gerekli albüme koyayım, ileride renk kombinasyonu yaparım diyorum. 

5_ Destek beklediğin ya da hayata geçirmek istediğin projeler neler?

Endüstride birazcık daha networking yapıp, her şeyi iyice öğrenip anladıktan sonra kendi çizgi filmimi çekebilmek istiyorum. 

6_  TED İstanbul Ailesi'ne iletmek istediğin bir mesaj var mı?

Bu platform çok güzel bir fikir, çok teşekkür ederiz!