BEGÜM AYDINOĞLU

Anasayfa Tedmed Network BEGÜM AYDINOĞLU

BEGÜM AYDINOĞLU

2011 MEZUNU

Mimar 

Founder and Director of PadaLabs

instagram:@begumaydino

instagram:@pada.labs

1_ Öncelikle bize TED İstanbul'dan sonraki eğitim hayatınızdan bahseder misin? İkinci olarak şimdi neler yaptığından.

Lisans eğitimimi %100 ÖSYM Başarı Bursu ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde tamamladım. Akabinde, Londra Architectural Association School of Architecture’dan Mimarlık ve Şehircilik master derecesi ile mezun oldum. Zaha Hadid Mimarlık Hesaplamalı Tasarım Bölümü’nün (ZHCODE) global yürütücüsü olan Shajay Bhooshan ile robotların günümüzde mimari üretimde kullanımı alanında ve yeni yaşam alternatifi olarak yüksek performanslı şehirlerde kolektif yaşam (co-living) üzerine yoğunlaştım.

Londra ve İstanbul’da çeşitli mimarlık ofislerinde çalıştıktan sonra kurucusu ve direktörü olduğum PadaLabs ile profesyonel hayatıma devam ediyorum. PadaLabs inovasyonun deneysel ruhu ile tasarım, mimarlık, 3D printing ve robotik ve alanlarında çalışmalar yapan bir mimarlık ve tasarım stüdyosu.

Bununla beraber bünyemizde ileri seviye dijital mimarlık araştırmaları yapan bir eğitim platformumuz var. PadaLabs’in eğitim platformu olan Platform of Advanced Digital Architecture bünyesinde, içlerinde İTU, Columbia Universitesi’nin bir kuruluşu olan Studio-X, Bilkent Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi’nin de bulunduğu birçok kurum ve kuruluşla beraber workshoplar ve eğitim programları düzenledik. Bu eğitim programları ileri seviye dijital mimarlık çalışmaları, kodlama, algoritmik tasarım gibi konulara yoğunlaşıyor.

2_"PadaLabs" mimarlık ve eğitimin içine olduğu bir tasarım stüdyosu. Bu motivasyonu dinamik tutmak için kendini nasıl geliştiriyorsun?

Mimarlık ve eğitimin iç içe bulunması her iki disiplini de besliyor. Eğitimdeki dinamiklik, bana mimari çalışmalarımda başka pencerelerden bakma olanağı sağlarken, dünyada gelişmekte olan yeni teknolojilere daha kolay adapte olup iş hayatına entegre edebilmeme katkı sağlıyor.

Bu bağlamda ben de kendimi geliştirmek ve teknolojik yeniliklere hem mimari çalışmalarımızı hem de eğitim programlarımızı adapte edebilmek adına, yurtdışında ve Türkiye’de çeşitli araştırma gruplarına dahil olup projeler geliştiriyorum. Kendimi geliştirmek adına, araştırmaya ve öğrenmeye ciddi bir zaman ayırıyorum.

3_COVID-19 sürecinde senin de katkıda bulunduğun 3D printerlara siper ürettiğiniz bir proje var. Bundan sonrası için üretim sürecinde 3D printerlar evlerimize kadar girecek mi sence?

Masaüstü 3D printerlar artık hayatımızın bir parçası olmaya başladı. Açık kaynak (open-source) tasarım anlayışının da yaygınlaşması ile internette birçok hazır tasarımı 3D print edilmeye hazır halde bulabiliyorsunuz. Bu da aslında hiç tasarım eğitimi almamış ve gerekli yazılımları kullanmayı bilmeyen kişileri de 3D printer kullanıcısı haline getiriyor. Yakın gelecekte birçok kişi evinde üretici olarak yeni iş modelleri geliştirebilir.

4_Mimarlar çok uzun senelerdir sadece elle çizim yapıyorlardı. Bu durum hesaplamaları ve hayal gücünü kısıtlayabiliyordu. Teknolojinin bu anlamda olumlu veya olumsuz yönleri sence neler?

Cedric Price’ın çok sevdiğim bir sözü var: “Technology is the answer, but what was the question?”. Bundan 50 yıl önce sorulmuş olan bu soru, günümüzde de halen geçerli bir soru. Teknolojinin kullanım amacı, yapılan işi değerli kılıyor. Projeyi ve çalışma akışını akıllı ve optimize bir hale getirmenin proje kalitesi ve zaman yönetimi açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Teknolojik olanaklar zihnimizi hayal gücümüzün de ötesine götürüp düşünce mekanizmamızı genişletebiliyor.

5_Destek beklediğiniz ya da hayata geçirmek istediğiniz projeler neler?

13 yıl eğitim gördüğüm TED İstanbul Koleji’nde gerek tasarımı gerek teknolojik olanakları ile geleceğe yön verecek ve öncü olacak yeni nesil bir eğitim yapısının hayata geçmesini çok isterim. Umarım meslektaşım İpek Eyüboğlu ile beraber bu projeyi gerçekleştirebileceğimiz ortam oluşur ve TED ailesine bir katkıda bulunmuş oluruz.

6_ TED İstanbul Ailesi'ne iletmek istediğin bir mesaj var mı?

TED İstanbul ailesine sevgilerimi iletiyorum.